BKR

Over BKR

BKR registreert leningen
Bijna iedereen koopt wel eens iets op krediet of leent geld. Bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen of een verbouwing te betalen. Maar ook de mogelijkheid om rood te staan, kan meetellen. Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht.

Kredietverstrekkers gebruiken ons systeem ook als er een nieuwe kredietaanvraag binnenkomt. Door een toetsing te doen, kunnen zij beter inschatten hoe de klant er financieel voor staat. Onder andere op basis van die informatie besluiten zij of zij de aangevraagde lening verstrekken of niet.

91% van de mensen betaalt op tijd
Als iemand geen betalingsachterstanden heeft, dan werkt een registratie in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) bij BKR in het voordeel van de consument. De kredietverstrekker ziet dan namelijk dat het betaalgedrag in orde is. Gelukkig is dat het geval bij zo’n 91% van de 8,5 miljoen mensen in onze database.

Organisatie
BKR is een onafhankelijke stichting met een maatschappelijk doel. Sinds 1965 streven wij, zonder winstoogmerk, een financieel gezonde wereld na. Onze organisatie bestaat uit ruim 100 mensen die zich binnen hun expertise inzetten voor het financieel welzijn van consumenten.

Waarom BKR?

Meer welvaart door kredietregistratie
In landen waar kredietregistratie plaatsvindt kunt u goedkoper en makkelijker geld lenen. Kredietregistratie helpt namelijk voorkomen dat consumenten in de financiële problemen komen. De rentepercentages om te lenen zijn in Nederland hierdoor lager dan in landen waar geen kredietregistratie plaatsvindt. Kredietregistratie bevordert verantwoord lenen en ons financiële welzijn.

Minder maatschappelijke kosten
Schulden zijn natuurlijk vooral vervelend voor de huishoudens die het betreft. Maar daarnaast kosten schulden iedere Nederlander ook veel geld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat schulden de samenleving jaarlijks 11 miljard euro kosten. Dat komt neer op ongeveer 1.453,- euro per huishouden. Kredietregistratie helpt schulden tegengaan omdat het helpt voorkomen dat consumenten teveel geld lenen. Daarmee bespaart ook u kosten.

Uitbreiding registratie loont
BKR registreert nu alleen kredieten. Terwijl het bij 80% van de schulden om niet-kredietschulden gaat, zoals een betalingsachterstand bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars. Ook een studieschuld en een (positief geregistreerde) hypotheek worden niet geregistreerd. Meer inzicht betekent minder problemen, daarom wil BKR ook andere schulden inzichtelijk maken.

Betere bescherming
Uitbreiding van kredietregistratie zorgt ervoor dat kredietverstrekkers een nog betere afweging kunnen maken wanneer zij een aanvraag voor een lening krijgen. Daarmee krijgt u, als consument, een verantwoorde lening. Bovendien zorgt meer informatie voor een vroegtijdige signalering van mensen die in de problematische schulden dreigen te komen. Schuldhulpverlenende organisaties kunnen hier dan snel hulp bieden. Zo beschermt BKR de consument en bevorderen we financieel welzijn.

Meer informatie vindt u hier