Kunnen studenten straks echt geld verdienen door geld te lenen?

Studenten kunnen geld verdienen door geld te lenen. Is dit waar?

Vanaf januari kunnen studenten voor het eerst geld lenen zonder rente te betalen. En dat kan ze een leuk zakcentje opleveren. Geldt dat ook als je bijvoorbeeld volgend jaar of het jaar erna gaat studeren? Wij zochten het voor je uit.

Wat wil dat zeggen, 0% rente?

Dat betekent dat studenten geen extra geld hoeven te betalen als ze hun schuld aflossen. Dus: als ze duizend euro lenen, moeten ze ook duizend euro terug betalen. Dat klinkt logisch, maar tot nu toe moesten ze altijd een paar procent extra betalen. Die rente verandert steeds (door een vrij ingewikkeld systeem) en staat binnenkort voor het eerst ooit op 0%.

Eh, nou en?

Studenten kunnen daar geld mee verdienen. Het lenen kost ze dus niks extra’s. Maar als ze dat geleende geld op een spaarrekening zetten, krijgen ze daar wel rente over van de bank. Dat is dus pure winst. Gratis geld!

Gaan studenten dat nu allemaal doen?

Dat lijkt nog wel mee te vallen. Gelddeskundigen van het Nibud waarschuwen er ook voor dat studenten zich niet massaal in de schulden moeten steken. Als dat geld eenmaal op je rekening staat, is het wel heel verleidelijk om het uit te geven. En als je dat doet, kun je de lening niet zomaar terugbetalen.

Wat kunnen hiervan profiteren?

Studenten die dit jaar afstuderen (of met hun studie stoppen) en dus komend jaar beginnen met terugbetalen. De rente gaat vanaf 1 januari namelijk naar nul. Voor die groep studenten blijft dat de komende vijf jaar zo.

Dus als ik nu nog op de middelbare school zit, heb ik er niks aan?

Nee. Nou ja, misschien wel als de rente op nul blijft staan, maar dat is nog maar afwachten. Bovendien kan de regering ook nog een nieuwe regel invoeren die dit onmogelijk maakt. Op die manier heeft ze er ook voor gezorgd dat er geen negatieve rente kan komen. Anders hadden de studenten geld toe gekregen als ze lenen! De regeling is tenslotte bedoeld om jongeren hun studie door te helpen en niet om ze geld te laten verdienen.

Site: site sevendays.nl