Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Het kan voorkomen dat u een aankoop wenst te doen maar het geld niet heeft. U kunt er dan voor kiezen om eerst te sparen of om een lening af te sluiten. Op deze pagina kunt u zelf uitrekenen wat u maximaal kunt lenen.  Het geeft u alvast een idee wat uw leencapaciteit is.

Het is belangrijk om te weten dat de kredietverstrekker voordat hij een lening verstrekt eerst goed kijkt of deze lening ook verantwoord is. De lening moet passen in uw persoonlijk financieel plaatje. Het is namelijk niet de bedoeling dat u met uw lening in de financiële problemen komt. Dit noemen we verantwoordlenen.

Er zijn verschillende gedragscodes opgesteld door kredietverstrekkers waarin beschreven staat hoe men tot de maximale, verantwoorde lening komt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van cijfers van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Het is belangrijk om bij het afsluiten van een lening niet alleen te kijken naar wat (maximaal) haalbaar is volgens de bank. U moet ook voor u zelf nagaan of u het leen bedrag en de bijbehorende maandlast niet alleen nu maar ook over een langere tijd kunt opbrengen.

Natuurlijk bespreken wij ook de lening aanvraag met u. Ook kijken we hierbij naar mogelijke risico’s op lange termijn als ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

 

Aflossen

“Als u gaat lenen, bedenk dan goed hoeveel u écht nodig heeft. Immers lenen kost geld en hoe meer u leent hoe langer het aflossen duurt.”

– Frank Berndt , Specialist Financieren

IMG_0361

 

geldlenenkostgeld