BKR registratie bij roodstand

BKR registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel krijgt vanaf 1 december meer zicht op mensen met kleine en kortlopende leningen. Juist deze leningen van 250 tot 500 euro, zorgen vaak voor problemen bij mensen die in de schuldhulpverlening terechtkomen. De nieuwe regels kunnen ook effect hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Bijna alle volwassenen in Nederland zijn al in Tiel bekend, omdat ze bijvoorbeeld een lening zoals een creditcard hebben of meer dan 500 euro kunnen rood staan. Van hen heeft 91 procent een positieve registratie, wat betekent dat ze binnen de marges van hun bestedingsruimte makkelijk een lening kunnen krijgen.

ING

Verschillende banken informeerden hun klanten de afgelopen tijd over de veranderende regels. Bij klanten van ING viel afgelopen week een brief op de mat waarin de bank melding maakt dat de mogelijkheid om rood te staan vanaf december als een krediet geldt, aldus het AD. Dat is ook zo als de klant nooit rood staat of gestaan heeft. Naast ING gaan ook ABN Amro en Rabobank binnenkort hun klanten informeren.

Volgens ING gaat het om een ‘positieve registratie’ bij het BKR, mits consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen en geen betalingsachterstanden hebben.

Hypotheek

De BKR-zegsvrouw benadrukt dat het al lang niet meer zo is dat een registratie per definitie slecht nieuws is voor de consument. Bovendien was het al verplicht om schulden door te geven bij het afsluiten van een nieuw krediet. De gevolgen van de nieuwe regels voor bijvoorbeeld de kansen op het krijgen van een hypotheek zijn dan ook klein. Het treft vooral mensen die van plan waren schulden te verzwijgen.

Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis kan iemand met een limiet van € 500 op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer € 2800 minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van € 1500 kan dit verschil oplopen tot ongeveer € 8400.

Budgetinstituut Nibud is voorstander van de nieuwe maatregel, omdat de registratie bij het BKR helpt bij het voorkomen van problematische schulden. Wel moeten mensen vooraf goed worden geïnformeerd, aldus het Nibud.

Bron: De Telegraaf